Test konserwacji (challlenge test) to badanie obciążeniowe mające na celu potwierdzenie skuteczności działania układu test konserwacjikonserwującego użytego do zakonserwowania produktu kosmetycznego. Testy konserwacji w przemyśle kosmetycznym mają zastosowanie przy doborze odpowiedniego środka lub całego układu konserwującego (np. w odpowiednich stężeniach). Mogą być równie wykonywane w celu sprawdzenia stabilności środka (lub całego układu konserwującego) w czasie przydatności produktu do użycia. Inne zastosowanie to wyznaczenie PAO (Period After Open) czyli okresu przydatności po otwarciu. Aby przekonać się, że produkt kosmetyczny jest odporny na zakażenia zaleca się przeprowadzanie testów konserwacji na etapie opracowywania receptury kosmetyku oraz na produktach końcowych w opakowaniach handlowych (schodzących z produkcji i w okresie ważności produktu). Testy konserwacji wykonujemy zgodnie z międzynarodową normą PN-EN ISO 11930:2012.

Obowiązkowy test konserwacji

Test jest jedynym potwierdzeniem, że formulacja produktu kosmetycznego jest odporna na zakażenia wtórne mogące wystąpić w trakcie użytkowania produktu przez Konsumenta. Zakażenie takie może wystąpić samoczynnie luby zostać wywołane np. przez nakładanie kremu palcami. Jest zatem potwierdzeniem bezpieczeństwa produktu. Badanie jest obowiązkowe dla produktów niewymienionych w Przewodniku do oceny ryzyka mikrobiologicznego przed wdrożeniem nowego produktu na rynek.


W sprawie oferty na test konserwacji prosimy o kontakt z naszym Biurem Obsługi Klienta pod numerem tel: 71 738 20 25 lub biuro@ekolabos.pl